VOLVO TERRÄNGDRAGBIL
TVC m/42

Volvo Terrängdragbil TVC tillverkades 1942-44, antal 168 st. för försvaret. Teknik och erfarenheter från de tidigare tillverkade TVA och TVB- terrängbilarna samt den tjeckiska Skodaterrängbilen användes vid framtagningen av den nya större och tyngre terrängbilen.
Bilen fick allhjulsdrift i motsats till de tidigare som endast hade drivning på bakaxlarna.
Motorn var Volvos 6-cylindriga FTB-motor på 140 hk Motorn var något för svag för den tunga bilen som var avsedd att vara dragfordon för de tyngre artilleripjäserna.
Bilarna blev därför modifierade och i några bilar blev motorn utbytt till en Volvo D96 dieselmotor som konverterades till bensindrift med en effekt på 180 hk.
Några TVC blev ombyggda för transport av Centurionstridsvagnen, Strv 101 och 102. Dessa bilar försågs med en Wilson halvautomatisk växellåda. Vid stridsvagnstransport sattes en bil före och en efter stridsvagnstransportsläpet med sambandsförbindelse mellan bilarna för att kunna göra samtidiga köråtgärder.
Samtidigt utbyttes den osynkroniserade växellådan till en 5-växlad synkroniserad bussväxellåda. (TVC B) vilket gjorde att bilarna fick en betydligt bättre dragförmåga och användes för artilleriets tyngre pjäser.
Bromsar tryckluftssystem Bosch, för släp direkt och indirekt släpvagnsuttag.
Bilen användes som pjäsdragbil vid artilleriet, kustartilleriet samt luftvärnet.
Föreningens TVC B har vi fått av Traditionsgruppen på A9 efter att gruppen upphört. Man hade funnit bilen i en lada på norra Gotland och lyckades köpa den för 35000 kr och har därefter renoverat och återställt den i originalskick. Bilen hade ursprungligen tillhört A6, men efter ombyggnad i slutet på 1950-talet tilldelats KA3 på Gotland. 1982 utgallrades bilen och såldes till privatperson.
 
Data:
Motor: Volvo FBT
Cylindrar: 6 st.
Effekt: 140 hk vid 2 600 varv/min
Bränsle: Bensin
Tankvolym: 200 lit
Förbrukning: 10 lit/mil
Elsystem: Batteri 12 V, vid start 24 V
Kraftöverföring:
Drivaxlar: 3 st.
Växlar, framåt: 4
Växlar, bakåt: 1
Bromssystem: Tryckluft, system Bosch
Uttag för direkt och indirekt bromsning av släp
Vinsch: Framåt och bakåt
Lina: 80 m Dragkraft: 10 000 kg
Maxhastighet: 52 km/tim