VOLVO ARTILLERITRAKTOR m/43 (HBT)

Ett fordon tillverkat av Volvo, var en halvbandtraktor som tillverkades med den tyska Demaghalvbandtraktorn som förebild. Bandaggregaten var i stort helt identiska. Traktorn var försedd med en vanlig framaxel och med samma typ av styrning som på en personbil. Bakvangen var försedd med bandaggregat med drivband, vilket gav mycket bra bärighet och drivförmåga i terräng.
Styrning sker genom att man vid normala svängningar vrider framhjulen, men vid fullt rattutslag inkopplas automatiskt bandstyrningen, Detta innebär att innerbandet växlas ner och ytterbandets hastighet ökas motsvarande. På så sätt förbättras styrförmågan.
Halvbandtraktorn tillverkades åren 1943 – 1944 i ett antal av 99 st. samt därefter en efterbeställning på 8 st., totalt 107 st. Användes för trupptransporter och som dragfordon för de lätta artilleripjäserna, 10,5 cm haubits m/39 m.fl.
Det renoverade exemplaret såldes av A9 år 1955 till bröder i Örnsköldsvik. Efter några års användning som stolpdragare vid kraftledningsbyggen, skar motorn och vagnen blev stående vid en myrkant utanför Sorsele, där den stod i nästan 30 år, innan den 1996 kom tillbaka till A9, men nu som ett vrak.  Den har sedan återställts till originalskick av Traditionsgruppen vid A9 och är godkänd för körning på väg. WMF har efter nedläggningen av regementet i Kristinehamn fått överta traktorn.
 
Data:
Tjänstevikt/Totalvikt             4750 kg/6000 kg
Ant. pass                                   9 st.
Dragförmåga                            5000 kg
Max hast på väg                       65 km/tim.
Motor                                        Volvo FC, 6 cyl på 90 hk.
Elsystem                                   6 volt
Bränsle / Tankrymd               Bensin / 115 liter.
Kraftöverföring                        4-växlad osynkroniserad med terrängväxel.