VOLVO TERRÄNGPERSONBIL m/43
 

Försvarets första personterrängbil tillverkades av Volvo 1944-1946.  Det tillverkades 210 st. och användes till början av 1960-talet då de såldes till civila köpare. Den hade normalt bakhjulsdrift men via en fördelningsväxellåda kan framhjulsdrift och en terrängväxel inkopplas. På bakhjulen finns en mekanisk manövrerad differentialspärr.
Bilen blev en något lastvagnsbetonad personbil, den var ganska tung, men fick ändå ganska god terrängframkomlighet.
Vid tillverkningen användes komponenter från den civila bilproduktionen. Droskbilen Pv 801/802 blev grundkonstruktionen med en hel del ändringar. Motorn blev Volvos 6-cylindriga EC-motor med sidventiler på 86 hk. Växellådan en 4-växlad lastbilsväxellåda samt en nykonstruerad fördelnings-växellåda. Bakaxelväxeln kom också från en lastbil med diffrentiallås som manövrerades från förarplatsen.
Kylaren och bilens front kom från en av Volvos första lastbilar, m/28 (Volvos första personbil kallad ”Jacob” kom 1927). rymd kylsystem 16 liter. Bilen fanns som Terrängpersonbil m/43 för personbefordran samt med radioutrustning (radiostation 25 Watt) då betecknad Radioterrängpersonbil 911. Bilen användes som divisions- och batterichefsbil m.m. och var i tjänst vid Wendes artilleriregemente från 1943 till början av 1960-talet.
Föreningens terrängbil m/43 är renoverad av Traditionsgruppen vid A9. De hade fått vetskap om en tgp-bil m/43 som stod i ett buskage på Hammarön i Värmland, där den stått i ett 30-tal år och var i mycket dåligt skick, men med mycket arbete och skickligha mekaniker så är bilen åter i originalskick. År 2005 överfördes bilen till WMF för att ingå i vår samling. Vinschtrumma som vid behov placeras på ena bakhjulet för vinschning
Data:
Tjänstevikt/Totalvikt    2340 kg/2800 kg
Antal pass/Max last      6 st. / 460 kg
Motor                               Volvo typ EC, 6cyl, 86 hk.
Elsystem                          6 volt med likströmsgenerator
Bränsle/Tankrymd       Bensin eller motyl / 60 liter, förbrukning c:a 1,5 liter/mil
Kraftöverföring             4-växlad osynkroniserad växellåda
                                          4-hjulsdrift med terrängväxel och differentiallås bak
Bromssystem                 Enkretssystem hydrauliskt 4-hjuls
Däcksutrustning:          Däckdimension 7,00-16" Ringtryck fram 2,8 kp, Bak 3,0 kp